Ринок кормів в Україні



У поточному сезоні, в українському кормовиробництві, значно зросла доля кукурудзи, а от пшениці та ячменю на корма було перероблено менше, аніж у 2018 р. При цьому, цінова ситуація, в загальному, що на ринку фуражного зерна, що на продукцію переробки олійних культур була стабільною.

Нижче наведено аналіз по кожному ринку більш детально.

Пшениця фуражна

В поточному сезоні, виробники кормів значно скоротили використання пшениці, через її високу вартість на внутрішньому ринку.

З початку червня, в Україні експортери майже не цікавляться пшеницею, тому значно знизили свої закупівельні ціни на внутрішньому ринку, до 4 200–4 500 грн/т, EXW. При цьому, переробні підприємства продовжують тримати закупівельні ціни на рівні 5 000–5 500 грн/т .

В сезоні 2019/20, скоріше за все, може повторитися сценарій поточного сезону. Озвучені стартові ціни на зерно нового урожаю – вони коливаються в області 163–165 дол./т, на базисі СРТ-порт.

За попередніми оцінками аналітиків USDA, урожай пшениці в Україні в сезоні 2019/20 складе близько 30 млн тон, що на 19,7% більше за показник поточного маркетингового року. Але, через несприятливі погодні умови є ймовірність, що в західних областях знову буде велика кількість зерна заражена сажкою.

Ячмінь фуражний

Висока вартість ячменю, яка склалась на ринку, вплинула на скорочення обсягів використання у кормовиробництві. В поточному році, в середньому на корми переробляли трохи більше як 1,5 тис. т ячменю в місяць. Цей показник менший минулорічного на 0,5–1,0 тис. т. В новому сезоні, прогнозується зростання виробництва ячменю – до 9 млн тон проти 7,6 млн тон в поточному. Тому, можна очікувати, що ціна на нього знизиться, що призведе до зростання споживання ячменю в Україні.

Станом на середину червня, середня ціна попиту на переробних заводах складала 5 400–5 500 грн/т, СРТ-завод. При цьому, варто зауважити, вільних обсягів зернової до продажу на ринку майже немає, що утримує ціну на високому рівні.

Кукурудза фуражна

На ринку ще є вільні обсяги зернової. По різним оцінкам, запаси в Україні можуть бути в межах 1,5–2,0 млн т. При цьому, в перші тижні червня фіксується зростання цін. Ключова новина, яка рухає ціну вверх – несприятливі погодні умови в США, що приводить до значного скорочення посівних площ в Америці.

Значне зростання виробництва кукурудзи в Україні у 2018 році, дозволило наростити обсяги її переробки на корм. Також, це дозволило частково замінити пшеницю та ячмінь у кормовиробництві, які значно зросли в ціні.

Станом на середину червня експортні компанії за кукурудзу, на базисі СРТ-порт, пропонують 165 дол./т або 5100–5300 грн/т на тих же умовах.

Запаси, які залишилися в Україні, в основному підуть на внутрішній ринок. Експортні компанії практично виходять з сегменту з початком збиральної кампанії ранніх зернових – ячменю та пшениці. Тому, ми очікуємо, що за рахунок значного запасу кукурудзи, ціни не будуть сильно зростати.

Шрот (соєвий, соняшниковий)

На внутрішньому ринку України ціни на шроти за останні два місяці були без змін. Відпускна ціна на соняшниковий шрот із заводів була на рівні 5 500–6 000 грн/т, на соєвий – 10 500 грн/т.

В перспективі, світові ціни на соєвий шрот будуть зростати. Цьому буде сприяти недосів сої в США, а це буде підвищувати світові ціни як на сировину, так і на продукцію переробки. Будучи нетто-експортером продуктів переробки олійних, Україна не може лишатися осторонь від світових трендів. Тож, зростання вартості соєвого шроту, буде сприяти зростанню ціни і на соняшниковий шрот.

Аналітичний відділ Fenix Agro

×