Сергій Свідерський: Стратегія продажу. Які культури купувати у сезоні 2019/2020?



Пшениця

    За прогнозами USDA, світ чекає великий урожай пшениці у 2019/2020 МР – 765,529 млн т. Якщо продивитися динаміку урожаю за останні 10 років, то безсумнівно, врожай цього МР року є найбільшим. Лише 2017/2018 МР був близьким до цьогорічного об’єму. Європейська пшениця стає конкурентоспроможною на ринку. Причиною стало зниження курсу євро відносно долара. Цей фактор та достатньо високий врожай пшениці в ЄС та Росії – дає можливість конкурувати з Україною на ключових ринках (Єгипет, Алжир, Туніс, Індонезія, ін.). Ціну на світовому ринку – диктує імпортер. Зміцнення курсу гривні опускає закупівельні ціни на пшеницю в Україні. Як наслідок, це сповільнює експортний продаж пшениці.

    Виходячи з цих факторів, перспективи для цінового зростання, яке фіксувалось у минулому році, відсутні. Пшениці у світі достатньо. Тому, тримати пшеницю на перспективу – немає сенсу. Можливо, чим піднімуть ціну – спекуляціями майбутнього врожаю. Відсутність вологи, як в ЄС, так і в Україні, може призвести до зниження урожайності. Але, поки високі запаси зерна на світовому ринку будуть стримувати ціни від стрімкого зростання.

Кукурудза

    Ситуація на ринку кукурудзи досить неоднозначна. Український врожай в цьому сезоні майже на рівні минулорічного. Але ціни озвучують на нижчому рівні у порівнянні з минулим роком. Головний імпортер української кукурудзи – ЄС, в цьому році планує зібрати більший врожай. Тому, попит зі сторони цих країн буде скорочуватись. Як наслідок, маємо слабкий попит на українську зернову. Тому, в перші місяці цього МР, українська кукурудза не є цікавою для імпорту в ЄС.

    Хоча, ще в липні-серпні були перспективи побачити кукурудзу по $200, СРТ-порт, але ті дані виробництва, які показали в звіті від USDA, привело до того, що в середині серпня ціна обвалилась. На цей час, ціна нижче 150 $/т, СРТ-порт. Зібрано тільки 20% від валового виробництва кукурудзи. Зараз, ціна фермерів не влаштовує. При цьому, обсяги виробництво майже минулорічні. Не продавати зараз кукурудзу – це “закласти вибухівку” на весну-літо. Експорт сильно відстає від минулого року, майже на половину. Необхідно вивозити мінімум по 2,5 млн т. При цьому, в минулому році було скорочення виробництва пшениці і ячменю. В цьому році – обсяги зросли. Тому, навантаження на логістику підвищиться. На 23 вересня, експорт кукурудзи – трохи більше 80,0 тис. т, в минулому році – 176 тис. т

    Ціна буде залежати від попиту на зовнішніх ринках. Якщо попит буде, то ціни будуть іти вверх. Хоча, більшість трейдерів кажуть, що в жовтні-листопаді будуть проблеми з продажами. ЄС поки не закуповує. Тому, у виробника виникає питання тримати кукурудзу чи ні? Скоріше так, чим ні. Світове споживання третій рік поспіль перевищує світове виробництво. Попит на кукурудзу є. І сезон 2018/19 це показав.

Ячмінь

    Виробництво ячменю зростає у світі. В 2019/2020 МР, об’єм цієї зернової на ринку склав 154,072 млн т, що на 15 млн т більше, ніж минулого сезону. Але ряд факторів зменшує попит на цю культуру. Китай – один із найбільших імпортер зернової.

    В цьому сезоні, Китай купував багато ячменю, випередивши ключового нашого імпортера – Саудівську Аравію. Проте, африканська чума, через яку в КНР скоротилось поголів’я свиней (по офіційним даним – більше 30%), привело до того, що китайський попит зник з ринку Причорномор’я. А Саудівська Аравія, при цьому активно закуповувалась в ЄС. Тому, на наш ячмінь попит знизився. Тримати його довго – немає сенсу. Майже до кінця року його вивозять. Кількість компаній, які закуповують – скорочується.

Соняшник

    Врожай соняшнику в Україні, цього маркетингового року не поступається минулорічному. У 2019/20 МР, очікується врожай на рівні 15,5 млн т, що всього на 0,5 млн т більше, ніж минулого року. На ринку присутня досить висока пропозиція соняшнику. Це спричинило обвал ціни на цю олійну на ринку. Переробники та трейдери активно продають олію з поставками в жовтні-грудні. Але, поки відсутній попит на шріт. Це пов’язано із нестабільною ситуацією із АЧС в Китаї – головним імпортером українського шроту.

    Обвал ціни на ринку був пов'язаний з тим, що стримуючи продажі пшениці, ячменю, виробники активно почали продавати соняшник. Це призвело до того, що переробники забезпечили свої потреби на два-три місяці. Тому, нагальної потреби у сировині переробні заводи не мають, що буде стримувати ціни від зростання. Проте, в кінці кожного сезону, ціни, зазвичай, зростають.

Соя

    Світовий ринок продовжує знаходиться у підвішеному стані. Торгівельний конфлікт між США та Китаєм так і не вирішений. Китай продовжує купувати олійну в Бразилії та Аргентині. Ціна на ринку знаходиться на мінімальних рівнях.

    Більшість аналітиків, сходяться на думці, що світова торгівля соєю наступні два-три сезони буде змінюватися. В США буде скорочуватися посівні площі під соєю, при цьому Бразилія та Аргентина намагатиметься наростити виробництво. При цьому, Китай заявив, що протягом двох-трьох років, планує скоротити споживання сої. Тому, на ринку в наступні сезони буде висока волатильність.

    Проте, ринок в Україні “йде” своїм шляхом. Хоч, Україна і входить в топ-10 виробників і експортерів сої, але наші обсяги замалі для світового ринку. По оцінкам операторів ринку, половина сої буде перероблена всередині країни.

Ріпак

    У 2019/2020 МР український ріпак нарощує виробництво. Зараз на цю олійну присутній високий експортний попит, але, як відомо, вільних обсягів культури на ринку немає. Особливо, зацікавленими в імпорті є країни ЄС. Чому? Як відомо, ЄС скоротив власне виробництво ріпаку, що змушує їх збільшувати імпорт у порівнянні із минулим роком.

Сергій Свідерський,

начальник відділу закупівлі і продажу зернових та олійних культур

компанії Fenix Agro

×