Колапс на ринку олійних: надумане явище чи реальність



    Погодні умови для достигання соняшнику та сої були не найсприятливішими в цьому сезоні. Учасники ринку знаходилися в очікуванні початку збирання цих культур, адже дискусій навколо майбутнього врожаю велося аж занадто багато. Нарешті, збиральна кампанія в самому розпалі, є перші новини із полів по всій Україні.

Соняшник

    Найперше питання – це врожайність олійних культур. За останнім звітом USDA, виробництво соняшнику в Україні в цьому маркетинговому році має скласти 17,0 млн т. Попередній звіт показував цифру на 0,5 млн т більшу – 17,5 млн т. Але, посуха дається взнаки.

    Станом на 10 вересня, в країні зібрано 1,98 млн т олійної із площі 1,2 млн га. Цей показник складає 19% від прогнозу. Попередньо, до збору врожаю приступили аграрії 16 областей. Середня врожайність на цей етап збирання культури складає 1,64 т/га. Для порівняння, минулого року середня врожайність цієї культури склала 2,6 т/га. Але, допоки культура зібрана тільки на 19%, висновки про кінцеву врожайність робити зарано. Найвищу врожайність зафіксовано в Закарпатській області – 2,75 т/га.

Джерело: SuperAgronom.com


    На фоні занепокоєння щодо кількості врожаю та його якості, ціни на соняшник та продукти його переробки невпинно зростають. Так, за останні 3 тижні, ціна на соняшникову олію значно зросла та склала 960 $/т станом на 11 вересня, FOB Україна.

    Станом на 11 вересня, ціни на соняшник озвучуються на рівні 12650 грн/т, EXW Україна. В той час, як ще тиждень тому, ціна складала 11050 грн/т.

Соя

    Прогнозовано, виробництво сої в Україні в цьому маркетинговому році складе 3,3 млн т. У вересні, у своєму звіті, USDA знизили прогноз виробництва сої в Україні. Причиною є відсутність дощів на території країни протягом серпня. Якщо розглядати статистику виробництва, то можна прослідкувати, що останні 3 роки виробництво сої йде на спад. Причиною став не тільки фактор врожайності. Але все ж, якщо говорити про врожайність, ймовірно аграрії і надалі будуть скорочувати посівні площі під цією олійною, переорієнтовуючись на більш рентабельні культури. 

    Збирання олійної вже розпочалося. Станом на 10 вересня зібрано 217,9 тис. т сої, що складає 9% від прогнозу. За даними, серед областей, які вже збирають культуру, середня урожайність складає 1,58 т/га. Так, найкраща урожайність поки у Херсонській області – 2,5 т/га, а найменша – в Черкаській – 0,75 т/га. Минулого року, урожайність сої по країні в середньому склала 2,2 т/га.

 Джерело: SuperAgronom.com


    На фоні низької пропозиції, попит на сою залишається досить високим. А це, відповідно, і тримає високу ціну на олійну. Так, станом на 11.09.20, ціна озвучувалася на рівні 12000 грн/т, СРТ Україна.

Ріпак

    Ріпак врожаю 2020/2021 МР вже зібрано. Загалом, виробництво олійної склало 2,54 млн т з площі 1,1 млн га. Сезон 2020/2021 в самому розпалі, а учасники ринку вже думають про майбутній. Погодні умови хвилюють всіх не тільки із перспективи врожаю, який збирають зараз. Підійшов період засіву озимих. А опадів, як не було, так і немає. Що маємо на сьогодні? Вологозабезпечення ґрунту є найгіршим за останні 10 років. Лише 15-20% посівних площ мають достатній рівень вологи для проведення посівних робіт. Для тої частини озимого ріпаку, яку вже встигли засіяти складаються теж несприятливі умови для росту та розвитку. Тому, вже зараз починають формуватися прогнози про можливий дефіцит ріпаку на ринку у майбутньому МР.

×