Олександр Тетянко: Плюси та мінуси довіри



Як би прикро не було, але молочний бізнес став найменш прибутковим порівняно з іншими галузями тваринництва. Чимало молочнотоварних ферм стали збитковими, і лише найефективніші отримують хоч якийсь прибуток. Зниження собівартості виробництва ― найактуальніша тема. Нинішні умови ринку вимагають прискіпливого ставлення до структури собівартості виробленої продукції і її формування. Оскільки концентровані корми становлять біля 30% витрат на виробництво молока, то ця стаття витрат заслуговує ретельного аналізу.

Наша компанія має справу з поставками концентрованих кормів на господарства, але ми ніколи не ставили за мету лише продаж. Ми завжди прагнули максимально полегшити роботу наших клієнтів, зокрема в годівлі тварин. Ми з повагою ставимось до політики закупівель і маємо з чим порівнювати.

Згідно з нашими опитуваннями, більшість управлінців молочнотоварних ферм особливу увагу приділяють ціні: мовляв ― де дешевше, там і беру. Арсенал закупівельних процедур досить широкий. Наприклад, зараз дуже популярна тендерна система закупівель. Звісно, ми також беремо участь у тендерах, але бачимо в такому підході низку недоліків. Основний з них ― клієнт орієнтується лише на ціну, а вже постачальники борються між собою, скорочуючи свою вигоду або витрати. І хто ≪дешевший≫, той і виграв.

Проблема схеми в тому, що наш ринок на сьогоднішній день не настільки цивілізований, щоб допускати на своє господарство будь-якого, хто ≪проходить≫ за ціною. Малоймовірно, що ви доб’єтесь будь-якої компенсації, якщо вам привезуть корм не тієї якості, яка була заявлена постачальником. Усе що ви можете зробити ― це не розрахуватись (якщо домовлялися про оплату за фактом поставки) і не вивантажувати привезений до вас товар. Як наслідок, у кращому разі, якщо маєте запаси корму, несете витрати на організацію нового тендера і чекаєте чергової поставки корму для тварин. Якщо запасів немає, ви звертаєтесь до відомого вам надійного постачальника, якому доведеться доплатити за терміновість.

Що більше виправдано: постійне проведення тендерів та вибір кожного разу нового постачальника чи довгострокові стосунки з певним постачальником? Ми впевнені, що кормова база ― це не те, на чому слід заощаджувати. З нами погоджуються практично всі фермери, і з кожним роком зростає число аграрних компаній, де рішення про вибір постачальника приймається зі стратегічних міркувань і не є предметом торгу.

Нинішній рік для нашої компанії ознаменувався новою формою партнерства з кількома клієнтами. Господарства довірили нам повністю поставки покупних кормів, і відтепер лише ми несемо за це відповідальність.

З першого погляду, така схема кормозабезпечення є невигідною для господарства. Але якщо придивитись ретельніше, то знайдемо в ній більше переваг, ніж недоліків.

У чому перевага?

1. Відхід від корупційної складової. Найпоширеніша схема ― відкат. Фактично це хабар особі, яка приймає рішення про закупівлю на підприємстві. При цьому продавець нерідко включає відкат у вартість товару, щоб не втрачати прибуток. Тобто, хабар оплачує підприємство, на якому працює хабарник. Питання болюче для всіх: жоден власник не бажає вірити в те, що його ≪вірний≫ співробітник наживається, зраджуючи інтересам бізнесу, який його годує; постачальник не зізнається, що обійшов конкурента саме таким шляхом; менеджер з закупівлі вирішує лише свої проблеми.

Існує така проблема на вашому господарстві чи ні, невідомо, але маючи ексклюзивного постачальника, ви позбуваєтесь її автоматично. Більше того, якщо ваш закупівельник займався лише кормами, ви можете відмовитись від його послуг, адже за кормову базу відповідає надійний постачальник.

2. Якість вхідної сировини. Важливим аспектом такої угоди є те, що на постачальника лягає повна відповідальність за якість доставленої продукції. Невідповідність якісних показників і всі можливі ризики, пов’язані з цим, покладаються на постачальника. Ви лише час від часу можете контролювати показники, щоб упевнитись у надійності партнерства.

3. Звичайно, ми як посередники надаємо товарний кредит. Для ферм, які у нас на повному супроводі, цей кредит нелімітований.

4. Відстрочка платежу. Як свідчить опитування наших клієнтів, це один з основних критеріїв при виборі постачальника. Наша компанія досить гнучка в цьому питанні.

5. Можливість контролювати ціни на вхідну сировину через наш сайт. І для постачальника, і для клієнта вигідні узгодженість, безперервність і менші операційні витрати при ексклюзивних поставках. Однак, небажання стовідсотково покладатись на одного постачальника цілком зрозуміле. Безперервність поставок і доступ до цін законні вимоги клієнта. Ми повністю відкриті перед своїми партнерами. Вони можуть спостерігати ринкову ситуацію в режимі он-лайн на створеному нами інтернет-ресурсі. Для контролю на їх вимогу ми в будь-який момент можемо надавати вхідні документи від наших постачальників і перевізників.

6. Додатково наші клієнти отримують аналітичні прогнози про ринок зернових та олійних культур, що дає можливість контролювати цінові коливання та при необхідності управляти запасами сировини на господарстві.

Що стосується економіки такої схеми, то при укладанні угоди на ексклюзивність постачання кормів ми одразу погоджуємо з господарством торгову націнку на кожен продукт асортиментного ряду. Встановлено, що господарство має мінімальні ризики зниження ефективності, адже вартість наших послуг ― максимум 1% у собівартості молока з розрахунку, якщо ми поставляємо всі концентровані корми, у тому числі й зернові, а частка концентрованих кормів у собівартості молока 30%.

×