Сергій Свідерський: Новий рік зі старими ризиками



Під Новий рік ми звикли підбивати підсумки і складати плани, сподіваючись залишити старі проблеми у старому році. 2015-й був напруженим і, водночас, інтригуючим. Що буде далі? На жаль, маємо констатувати факт: рік, що минає, лишає нам створені ним проблеми.

Низькі світові ціни

У колі аграріїв є приказка: «У фермера дві біди: великий урожай ― низькі ціни та високі ціни ― малий урожай». В сезоні 2015/16 українських сільгоспвиробників спіткали обидві біди одразу: розчарування високим світовим урожаєм і, відповідно, низькою світовою ціною при неврожаї в Україні. Ми не можемо істотно вплинути на світову цінову кон’юнктуру. Водночас наша внутрішня ціна залежить від зовнішніх ринків, тому зниження врожайності майже по всіх ключових культурах і, відповідно, ріст їх собівартості лише зменшили рентабельність їх вирощування.

У поточному році у світі багато рекордів: 

- з виробництва та кінцевих запасів пшениці ―735 млн. т та 229,9 млн. т, відповідно; 

- з виробництва та кінцевих запасів сої ― 320,1 млн. т та 82,6 млн. т, відповідно; 

- з кінцевих запасів кукурудзи ― 211,85 млн. т; 

- з виробництва ячменю ― 145,5 млн. т.

Порівняно з минулим роком ціни на зернові та сою зменшились у всьому світі. Тож сьогодні ми говоримо про значне скорочення рентабельності виробництва зерна в Україні, а саме: пшениці ― до 19% проти 25,8% торік і кукурудзи ― до 18,5% при 26,5% в 2014 році. Порівняно з попередніми роками вигіднішим стало вирощування ячменю, рентабельність якого в 2013 році становила 0,6%, торік ― 18,3%, а в поточному сезоні очікується 21,8%.

З огляду на кон’юнктуру світового ринку можливість зростання цін на зерно до кінця поточного маркетингового року мінімальна, передумов для цього ми не бачимо. З усього вищесказаного напрошуються лише невтішні висновки: рослинництво цьогоріч не принесе бажаних прибутків.

Коливання курсу гривні

Через нестабільну ситуацію на валютному ринку в країні ціни на зерно в гривневому еквіваленті постійно змінюються. Аграрії через триваючі девальваційні процеси постійно підвищують відпускні ціни і стримують продажі великотоннажних партій зерна. В першій половині 2015/16 МР на ринку зернових та олійних культур неодноразово утворювався дефіцит пропозицій. Звичайно, потреба в сировині змушувала переробників та трейдерів підвищувати закупівельні ціни.

В деяких промислових секторах утворився дисбаланс ― низькі ціни на продукти переробки (оскільки більшість із них експорто-орієнтовані) при високій ціні на сировину. Це змусило переробників замислюватись над варіантами стримування росту цін пропозиції на сировинному ринку. Тож у грудні ми побачили яскравий приклад того, як олійно-екстракційні заводи, спираючись на зміцнення гривні, в один день обвалили закупівельні ціни на соняшник, знизивши їх із 10 200–10 500 грн./т до 9000–9600 грн./т. Ринок практично паралізувався ― амбіції виробників соняшнику вщухли.

Оцінюючи складну політичну та економічну ситуацію в країні, ми розуміємо, що 2016 рік не обіцяє бути легшим за 2015-й. Чіткого розуміння, як розвиватиметься цінова ситуація, ні в кого немає.

Ризики низького врожаю 2016

Через складні погодні умови, які спостерігалися під час посівної кампанії озимих у 2015 році, в Україні ними засіяли всього лише 6,7 млн. га — на 10% менше від запланованого. Більшість господарств була змушена сіяти в суху землю. Причиною стала відсутність продуктивних опадів. Дощі пройшли аж у кінці жовтня ― на початку листопада, коли більшість засіяла більше половини запланованих площ.

Вже сьогодні маємо перші оцінки втрат. Найбільше постраждали господарства східного та південного регіонів: тут озимі зійшли тільки на 50‒80% площ через дефіцит продуктивної вологи в ґрунті. Якщо говорити про Україну загалом, то частка розкущених і готових до входу в перезимівлю озимих коливається в межах 50‒80% від посівної площі. Цей факт викликає чималі побоювання щодо благополучної їх перезимівлі та розвитку навесні.

Згідно з оцінками агрометеорологів, у зоні ризику опинилося близько 60% озимих посівів, які з урахуванням пізніх строків сівби не встигли дати сильних сходів перед входженням у перезимівлю. Тому подальший розвиток ситуації буде повністю залежати від погодних умов узимку. Поки що погода нам на руку, але ризик зостатися без хорошого врожаю лишається великим.

×