Сергій Свідерський: Чи зросте ціна на зерно?



У зв’язку з нестабільністю в світі робити прогнози щодо ринку зерна в поточному році досить складно. Багато що залежатиме від погодних умов, які можуть зненацька завдати руйнівний удар по майбутньому врожаю, від становища на ринку нафти, попиту на зерно з боку імпортерів. Лише деякі світові аналітичні агенції опублікували своє бачення цінових тенденцій майбутнього сезону. Однак уже зрозуміло: надлишок світової пропозиції, високий урожай і погіршення експорту тиснутимуть на ціни зернових.

Уже можна констатувати, що посіви озимих у Європі перезимували вдало. В Україні значні втрати озимих культур у східному регіоні, але це не може вплинути на загальну світову кон’юнктуру. До того ж, скорочення посівів пшениці компенсується збільшенням площ під кукурудзу, хоча вона вже котрий сезон залишається низьколіквідною культурою для українського фермера.

За першими оцінками міжнародних агентств, світове виробництво зернових у 2016 році може становити близько 2 521 млн. т, що на 0,2% (або 4 млн. т) менше, ніж торік. Однак це забезпечить третій за обсягом урожай з усіх зареєстрованих досі. Основну причину незначного скорочення пов’язують з очікуваним зниженням виробництва пшениці. Її урожай на сьогодні оцінюється в 712,7 млн. т — на 20 млн. т менше від рівня 2015 року. Таке зниження пояснюється скороченням виробництва в Російській Федерації та Україні, де суха погода змусила скоротити посівні площі.

Виробництво фуражного зерна в світі поточного року становитиме близько 1 313 млн. т, що на 0,8% (11 млн. т) вище, ніж торік. Основний приріст забезпечать більші обсяги кукурудзи, що дасть можливість з лишком компенсувати очікуване скорочення виробництва ячменю і сорго. Кукурудзи цьогоріч може бути вироблено на 11 млн. т більше — майже 1 014 млн. т.

Що стосується світових запасів зернових на кінець сезону в 2017 році, то очікуване їх скорочення не підтримає ринок. За попередніми оцінками, запаси зернових скоротяться лише на 3,9% (або 25 млн. т) порівняно з рекордним рівнем минулого року. Однак навіть незважаючи на таке скорочення, показник співвідношення запасів і споживання в світі збережеться на рівні 23%.

Складені баланси попиту/пропозиції невтішні для фермера щодо прогнозів цінової кон’юнктури на ринку зернових. Наприклад, консультаційне агентство AgResource передбачає в новому сезоні зниження цін на зернові до 10-річного мінімуму. У своєму першому прогнозі цін на 2016 рік

американське агентство висловило припущення, що грудневий ф’ючерс кукурудзи на Чиказькій товарній біржі впаде на 25%, до 2,80 дол./бушель, липневий ф’ючерс пшениці опуститься майже на 14%, до 4,00 дол./бушель (найнижчий рівень з вересня 2006 року), а листопадовий ф’ючерс сої може впасти на 17%, до 7,60 дол./бушель, що є найнижчим показником із травня 2007 року.

×