Головні події 2016, їх вплив на АПК. Перспективи 2017



В кінці кожного року прийнято підводити підсумки: одні підраховують доходи, інші, на жаль, збитки. Але, найважливіше, на наш погляд, правильно оцінити загрози та можливості, щоб вибудовувати найбільш ефективну стратегію.

Ось і ми не стали порушувати традицію і вирішили проаналізувати які події року були головними, що найбільше вплинуло на агропромисловий комплекс України в 2016 році та чого чекати в 2017 році.

Олег Нів'євський,старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій


- По-перше, треба згадати перший етап зміни спецрежиму ПДВ для с/г сектору. Це в цілому позитивна реформа для сектору, яка матиме позитивний довготривалий вплив на конкурентоспроможність всього сектору. Звичайно, для когось це обернеться катастрофою, але таким чином з ринку повідсіваютсья неефективні підприємства, що зробить аграрний сектор тільки сильнішим. Оскільки, на щастя, Мінагропрод фактично не має ресурсів для впливу та втручання в роботу аграрного сектору, то на ринку відображались в основному міжнародні фактори та макроекономічні чинники в державі. Тобто спадний ціновий тренд на міжнародних ринках та нестабільна макроекономічна ситуація всередині країни. Але залишається незрозуміла роль Мінагропроду в управлінні/регулюванні АПК. Це стосуєтся питань і держпідтримки, і ролі сільського розвитку і взагалі статегії розвитку сектору. Можна згадати також і пристрасті навколо скасування мораторію на продаж-купівлю земель с/г призначення. Наступного року цікаво буде спостерігати за тим, як сектор відреагує на повне скасування спецрежиму ПДВ. Крім того, сподіваюсь, що серед політиків та експертів буде підніматись питання доцільності єдиного податку 4-ї групи. Також, очікую, що в 2017 буде нарешті скасований мораторій на купівлю-продаж с/г земель – це буде потужним стимулом подальшого розвитку АПК України.

Олексій Єрьомін, керівник відділу управління ціновими ризиками на товарних та валютних ринках інвестиційної компанії SP Advisors


- Для українського аграрного ринку звичайно ж ключовою подією року стала зміна спеціального режиму оподаткування для аграріїв. Хоча в 2016 році пільги не були скасовані повністю, все ж це стало деяким випробуванням для наших аграріїв і викликало запеклі суперечки. Подією року, що не відбулась, став черговий провал спроби зняття заборони на вільну купівлю-продаж земель сільгосппризначення. На жаль, популізм політиків в черговий раз переміг, і в Україні в черговий раз був продовжений мораторій на операції з землею.

На ринкові тренди стандартно впливали світові тенденції, як-то черговий рекордний урожай зернових і олійних в основних країнах виробниках, зняття податкових мит на експорт зернових з Аргентини, а також неврожай пшениці в ЄС і рекордний урожай пшениці в РФ, що призвело до того, що Росія другий рік поспіль стала найбільшим світовим експортером пшениці і міцно зайняла нішу головного постачальника цієї культури в Єгипет.

Конкуренція з Росією за ринки збуту призвела до того, що Україна активно шукала нових клієнтів на свою аграрну продукцію, зокрема значно збільшилися поставки української пшениці в Індію. Продукти переробки соняшнику активно купувала Франція. Великі гравці ринку вводили нові потужності з перевалки зернових в портах і тим самим довели, що аграрна галузь України залишається однією з привабливих галузей економіки в Україні. Що стосується цінових тенденцій - поки не видно, що ціни на зернові та олійні можуть різко піти в зростання, хоча, як зазвичай, все в руках небесної канцелярії, а саме погодних умов в провідних країнах виробниках. Сподіваємося також, що тренд на збільшення інвестицій в аграрну логістику триватиме.

Роман Пучко, менеджер по Україні компанії Difco International BV


- Головними подіями цього року були нескасування мораторію, початок експорту молочних продуктів до ЄС, зміна керівництва міністерства АПП, скасування спецрежиму по ПДВ і запровадження нової моделі підтримки з 2017 року. Але найбільше вплинула на ринок загальна паніка. Втім, очікування від наступного року позитивні. Як завжди від АПК. Хочеться аби розподіл держпідтримки мав прозорий та логічний механізм і десь до літа все ж скасували земельний мораторій. Дуже хотілося б аби фермери почали самоосвічуватись, розвивати своє економічне розуміння. Тоді вони не будуть так легко вестися на популістичні гасла.

Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради


- Однією з найголовніших подій для агросектору став перехід на загальну систему оподаткування, перехідна модель спецрежиму ПДВ та відновлення компенсації ПДВ при експорті зернових та технічних культур. Це вплинуло на весь сектор, визначила не лише вектор розвитку, але й те, за що ми боролись протягом цього року. Друга подія – перехід на ведення двох реєстрів на повернення ПДВ. На жаль, вони не запрацювали так, як би цього хотілось, тому що ДФС не завжди дотримується норм закону. Однак варто визнати - повернення ПДВ відбувається набагато ефективніше, аніж це було раніше.

Також – різкий сплеск випадків поширення АЧС, що завдало значного удару свинарству в Україні, і в перспективі може поставити під загрозу експорт зернових з України. На жаль, тут ми не можемо похвалитись хоч якимись успіхами у боротьбі з цим явищем. Також варто виділити старт дискусії навколо ринку землі в Україні, в рамках якої відбувається пошук відповідей на питання «а що ми будемо робити з землею? як розвиватись правовідносинам у земельній сфері?». Відповідь на «земельне питання» насправді визначить розвиток агросектору на багато років вперед. Головне – знайти найоптимальніше рішення, яке забезпечить довготривалий та стійкий розвиток українського аграрного сектору. Окрім цього – розробка нової системи держпідтримки, яка має завдання замінити собою спецрежим ПДВ та чергова спроба ввести антидемпінгове мито на добрива з Росії. Нам вдалось домогтись, аби агропідприємства не штрафували за помилки у деклараціях податкових у рамках спецрежиму ПДВ, де потрібно розподіляти податковий кредит, і де можна припуститись багато помилок.

Наступного року все залежатиме від того, чи запланована система держпідтримки аграріїв буде ухвалена у повному обсязі. Для запуску такої системи необхідно ухвалення цілої низки законодавчих та підзаконних актів, частину яких можуть і не «пропустити».

Валерія Пекін, аналітик компанії «Фенікс-Агро»


- Які події в АПК були ключовими в 2016 році? Зміна правил повернення ПДВ, неврожай пшениці у Франції, посилення вагового контролю та, як наслідок, брак транспорту. Також загострення епізоотичної ситуації щодо АЧС і загроза нодулярного дерматиту великої рогатої худоби (як наслідок, закриття деяких ринків збуту агропродукції). Створення Держпродспоживслужби (точніше, знищення всіх інстанцій, які в неї ввійшли) і театр навколо ринку землі. На ринок зерна найбільш вплинула зміна правил повернення ПДВ. Які тенденції були основними? На ринку основних зернових культур головне цінове питання - ціна зростає або падає? Відповідь проста: доларова ціна знизилася, гривневий еквівалент зріс на тлі девальваційних процесів в Україні. Хочеться відзначити активність пошуків ринків збуту. Чи то ми відчуваємо в собі сили, то є життя змушує... В Україні зараз прийнято говорити про зміцнення економіки, хочеться щоб ця «реальність» до нас наближалася. Тому від 2017 роки я очікую важкої праці на цьому нелегкому шляху.

Микола Верницький, директор консалтингової компанії «ПроАгро»


- Ключовими факторами впливу в 2016 році на АПК були девальвація, держава, позитивні тенденції на світовому ринку (принаймні світові ціни на аграрні сировинні товари не падали), висока прибутковість переробки і торгівлі рослинним маслом. Поясню детальніше. Девальвація обумовлює приплив інвесторів в логістику, тому що ціна входження у ринок виявляється нижчою. Тому з'являються такі проекти як термінали Cofco і інших монстрів торгівлі зерном. Говорячи про державу, я не маю на увазі зміну системи оподаткування. Наприклад, всі ми пам'ятаємо на початку року перевірки з боку ДФС експортерів зерна на предмет закупівлі зерна за готівку або зерна, нібито проданого за старою системою оподаткування. На відношення експортерів-покупців до постачальників це вкрай вплинуло. У деяких регіонах це означало перерозподіл ринку зерна. Олійна галузь залишається вкрай привабливою для бізнесу, і потужності переробки будуть продовжувати рости (що не є специфічною тенденцією року), а слідом за ними - виробництво сировини.

Підкреслю: виняткових і радикальних подій на ринку не було, відповідно, чинників впливу мільйон, і всі вони мали приблизно однакову силу.

Подальша зміна системи оподаткування агропідприємств - спецрежиму з ПДВ не буде, ЄП, швидше за все, теж трансформують, точніше посилять. Ймовірно, зміняться умови і для приватних господарств - не в цьому році, так пізніше все одно до них ставитимуться як до промислових виробників, і приватне виробництво в нинішньому вигляді буде скорочуватися. В кооперативи в їх нинішньої моделі я не вірю. Натомість держава запропонує сільгоспвиробникам дотації - ті самі 5,5 млрд гривень. Я поки не розумію механізм з розподілу, крім того, мій скептицизм викликає взагалі поява цих грошей в реальному вигляді.

Продовжиться формування великих аграрних структур, холдингів з об'ємом земельного банку 20+ тис. га, за рахунок поглинання земель дрібних господарств. Теж не нова тенденція, але вона прискорюється. Я так розумію, що справа все ж йде до зняття мораторію, тому найчастіше це виглядає як закріплення контролю за землею.

Органічне виробництво. Мода, яка набирає обертів. На жаль, не може замінити великотоварне виробництво, проте, може бути хорошою нішею або надбавкою до основного виду діяльності. Але нерідко служить для підняття іміджу.

Триватиме: нарощування врожаїв зернових і олійних, збільшення потужностей переробки олійних, будівництво нових елеваторів (це взагалі давня і стала тенденція) і портових терміналів. Падіння обсягів російського транзиту ну просто змушує українські порти бути більш лояльними до українських трейдерів.

Артем Ковбель, партнер компанії Kreston GCG


Серед ключових подій року, що минає звичайно варто відзначити ряд як внутрішніх, так і формальних подій. Нові аграрні інструменти:

- За підтримки IFC (International finance corporation) початок роботи аграрних розписок як додаткового інструменту залучення фінансового ресурсу для підприємств аграрної галузі в умовах його дорожнечу і недостатності;

- Беззаставне кредитування агропідприємств в обмін на форвардні контракти з продажу майбутнього врожаю;

Податкові зміни в українському АПК: часткова втрата спецрежиму ПДВ в залежності від виду продукції, що реалізовується сільгоспвиробниками. Трейдери зернових та технічних культур - 15% ПДВ на спецрахунок, 85% в бюджет, виробники молока і великої рогатої худоби - 80% ПДВ на спецрахунок, 20% в бюджет. При реалізації решті с/г продукції ПДВ сплачуватиметься в пропорції 50% на 50%. Таким чином, встановлений перехідний період до 2017 року з перспективою 25% -75% і далі можливо з повною відміною спецрежиму ПДВ.

Фінансування українського агросектора: виділення фінансування ряду українських агрохолдингів від міжнародних фінансових інститутів: ЄБРР-УАІ 20 млн дол., ЄБРР - ІМК- 20 млн дол., ЄБРР-Астарта - 20 млн дол., ЄБРР - Луї Дрейфус 100 млн дол. та ін.

M&A:

- Найбільша угода між двома світовими гігантами з виробництва насіння і агрохімії - Bayer і Monsanto, сума операції оцінюється в 66 млрд дол. І угода стала найбільшою за всю історію.

- Продаж Асстра банк Американському фонду NCH, одного з найбільших гравців в Україні в агросекторі.

- Укргазбанк продав права вимоги по кредиту компанії Kernel, запорукою якого виступає маслоекстракційний завод (МЕЗ) "Еллада".

- Uniline Finance (Каскад-Інвест) отримала контроль над компанією Astev Investment Company, що володіє Фісаківським елеватором в Запорізькій області та деякими підприємствами в Дніпропетровській області («Дзержинець», «Днепроальянс», «Відродження», «Синельникове-Агро» і Дніпровський хлібокомбінат №5).

Проблеми:

- проблематичне відшкодування ПДВ для аграріїв. З нового 2017 року планується перейти до єдиного реєстру відшкодування ПДВ, до якого увійдуть як великі, так і МСБ представники агробізнесу;

- почастішання рейдерських атак на агропідприємства;

- обмеженість фінансового ресурсу;

- подорожчання собівартості вирощування сільськогосподарських культур;

- монокультурізація сільського господарства;

- знос вагонного парку більш ніж на 90%, як наслідок проблеми з логістикою. З 2016 року дифицит вантажних вагонів для транспортування агропродукції склав близько 6-10 тис. одиниць.

Тенденції:

Українські аграрії зібрали рекордний урожай зернових. За оцінками Мінагропроду його обсяг становить 64,2 млн т, що більше на 4 млн т ніж в 2015 році. У 2017 р прогнозуємо оновлення поточних показників в бік збільшення.

Диверсифікація великих гравців в сторону АПК, нарощування ними земельного фонду: Епіцентр - покупка агроактивів, UDP - початок будівництва виробництва з глибокої переробки, Тас груп - розширення земельного банку, ОККО - створення агропідрозділи «Окко агро» для здійснення тредінгових операцій по купівлі-продажу сільгоспкультур.

Очікування від майбутнього року:

- з 1 січня 2017 року спецрежим сплати ПДВ для сільгоспвиробників повинен бути скасований.

×